Cami Isıtma

Moving Image

cami ısıtma

Zemin uygulama tarihin çok eski zamanlarından beri yapılmaktır. Sıcak suların döşeme altından geçirilirek yer ve zemin ısıtma tekniği ile yapılmaktadır. Buna örnek olarak 1970 yıllarda yapılan Kocatepe camii gösterilebilir o dönemin teknolojisi ile cami zemin ısıtması, zemin içinden döşenen bakır boralar ile yapılmaktadır. Böylece halı altından döşenen bakır boralarun içinden sirküle edilen sıcak su cami halısını ısıtmaktadır.
Günümüzde ise bu işlem daha ekonomik olan karbon film ısıtma teknolojisi ile yapılmaktadır.
Cami Karbon film Isıtma: Cami Isıtma denince ısıtılacak alanın büyüklüğünden ötürü işcilik uygulamaları ve kullanılan malzemeler maliyetli olmaktadır. İşte bu noktada kırma dökme döşeme ve inşaat işi gerektirmeyen karbon film ısıtma ile çok daha ekonomik olarak uygulanmaktadır.
Ülkemizin çoğrafi konumundan ötürü oldukça soğuk bölgeleri bulunmaktadır. Bu soğuk coğrafyalarda camilerin geç ısınmasından ötürü cemaatlerin çokça şikayet ettiğini görmekteyiz. Bu sorunun çözümü camilerin halı altından döşenen karbon film ile camiler bir kaç dakikada üzerinde bulunan halıyı ısıtmaktadır böylece cemaat halı üzerinde oturduğunda ısıyı ayaklarından aldıkları için zaman kaymetmeden ısıyı vücutlarında hissetmektedirler. Böylece halı altı ısıtma ile ortaya çıkan ısı caminin kubbesine doğru yükselmek yerine halı üzerinde oturan cemaati ısıtmaktadır.
Karbon film ısıtmanının ekonomik olmasını sağlayan en önemli faktör kullanılan malzemenin uygun fiyatlı olması ve uygulamanın kolay olması neticesinde işçilik maliyetinin düşük olması dolayısıyla toplamda en ekonomik ısıtma sistemidir. İşlem aşamasında kırıp dökme olmadığından camide tahripbat oluşmamamaktadır. Cami ısıtma sisteminde kullanılan keçe haşere üretmemesi için daha öncesinde 250C de fırınlanarak bakterilerden arındırılır. keçe üzerine film karbon serilir belli noktalara konan ısı termostat ile anlık ısı ölçümü yapılır bu termostatlar eltek mühendislik tarafından üretilen panolara bağlanır ve montaj tamamlanır.